BASKETBALDERBY Duivense basketballers verslaan buurman Basketiers’71

uit de Gelderlander
Maandag 17-10-2011

Pigeons heerst in de Liemers

De Liemerse basketbalderby staat dit seizoen weer op de agenda nu Basketiers gepro­moveerd is naar de hoofd­klasse. Pigeons won de eer­ste editie met gemak.

door Jaap Rademaker
E
en derby die geen derby werd. De basketbalkraker tussen in Duiven tussen Pigeons en het Zevenaarse Basketiers’71 werd nooit een wed­strijd, afgelopen zaterdag in sport­hal De Endesprong. Daarvoor was het krachtsverschil veel te groot en de cijfers waarmee Pigeons won waren veelzeggend: 74- 54. De Duivenaren spelen al langer in de hoofdklasse van het rayon oost. De buren uit Zevenaar promoveer­den afgelopen zomer, maar dat was niet de enige reden voor de nederlaag, vond routinier Bart Ockerse van Basketiers. „We heb­ben gewoon heel slecht gespeeld.

Niet dat we gewonnen hadden als we wel goed gespeeld hadden. We hadden hier graag een mooie der­by willen basketballen, maar we verloren mentaal. Misschien dat de jongens toch last hadden van zenuwen.”

En dat was jammer want daardoor werd Pigeons-Basketiers nooit een wedstrijd. De ingrediënten waren er voor een mooie partij; beide ploegen kennen elkaar door en door en hebben een gezond rivali­teitsgevoel. Af en toe fysiek stevig maar altijd weer na afloop met een hand en een aai over de bol.

Pigeons besliste het duel echter al vroeg in het tweede kwart toen de basketballers een 28-10 voorsprong namen. Coach Edgar Jörissen was uiteraard blij met de zege maar hij zag ook dat er bij zijn ploeg nog wel wat werk aan de winkel is.

„Het is nog wisselvallig bij ons.

Dat komt omdat we pas een paar keer echt compleet getraind heb­ben. Daardoor missen we wat auto­matismen in de ploeg. Dat samen­spel missen we nog. Individueel hebben we kwaliteiten.”

Jörissen is een bevlogen coach maar hij bleef in de derby relatief rustig. „Ik ben een paar keer van de bank afgekomen om te juichen, dat was bewust op momenten dat er gezamenlijk een goede aanval werd opgebouwd. Er zit nog te veel ongeduld in de ploeg.”

Dat is ook wel te verklaren met een groep nieuwe talenten die hun draai moeten vinden tussen de oude garde. Daar zijn routiniers als Ad Schepers en Bas de Leeuw nog bijzonder belangrijk voor de ploeg en zij maakten met indruk­wekkende efficiëny-cijfers het ver­schil. Bovendien was Pigeons veel feller en agressiever in de duels en stond de ploeg uitstekend te verde­digen.

Door de zege is Pigeons met vier zeges in vijf wedstrijden goed be­gonnen. Toch ziet Jörissen zijn ploeg niet direct om het kampioen­schap gaan. „Daarvoor spelen we nog te veel met pieken en dalen.”

Voor Basketiers wordt het tijd om nu ook uit punten te pakken.

Ockerse: „We hebben twee keer thuis gewonnen, maar nu twee keer uit dramatisch verloren.”

Bart Ockerse ( helemaal rechts) van Basketiers houdt de actie onder de basket in de gaten. Foto Henk Rodrigo

Facebook comments:

comments

Geef een reactie