Historie

Het begon allemaal op 25 februari 1971. Op deze dag wordt de eerste oprichtingsvergadering gehouden met de intentie een basketbalvereniging in Zevenaar op te richten. Het oprichtingsbestuur bestaat uit: Dhr. W.I. Bos (voorzitter), Dhr. H. Rekker (secretaris) en Dhr. J.P van der Rest (penningmeester). Vanaf deze dag is de naam Basketbal Club Zevenaar ontstaan. In het begin zijn er twee teams, junioren en senioren. De contributie wordt vastgesteld op Fl.3,- per maand voor junioren en Fl.5,- per maand voor senioren. Voor het seizoen 1971-1972 telt de vereniging ongeveer 50 leden. De trainingen van het eerste seizoen vinden plaats in de sporthal Lentemorgen. Tijdens de eerste ledenvergadering op 1 juni 1971 wordt met een meerderheid besloten dat er gespeeld zal gaan worden in paarskleurige tenues. 

Op 25 augustus 1971 treedt tijdens een algemene ledenvergadering het oprichtingsbestuur af en wordt het eerste bestuur opgericht. Een seizoen later wordt op 24 augustus de naam van de vereniging gewijzigd in Basketiers. Echter komt na een week het bericht vanuit de Nederlandse Basketbal Bond (NBB) dat de naam Basketiers niet gevoerd mag gaan worden. Reden hiervoor is dat er een vereniging in Amsterdam dezelfde naam voert. Na verschillende namen te hebben bedacht wordt op 26 oktober 1972 besloten om als volledige naam van de vereniging te gaan gebruiken Basketball Vereniging Zevenaar Basketiers ’71, kortweg Basketiers ‘71. Op 12 oktober 1973 tekent Koningin Juliana te Soestdijk dat ze instemt met de naamvoering (Basketball Vereniging Zevenaar) Basketiers ’71. BASKETIERS ’71 IS EEN FEIT!

In het seizoen van 1991/1992 speelt het eerste herenteam van Basketiers ’71 in de Eredivisie Basketbal . Deze wedstrijden vinden plaats in de sporthal van Doesburg. Deze wordt de Docshophal genoemd die op dat moment de sponsor is van de vereniging. Alle leden worden gratis per bus vervoerd van Zevenaar naar Doesburg en retour. Voor die tijd heeft het eerste mannenteam altijd promotiedivisie gespeeld in de huidige kleuren blauw/wit. Er werd altijd gespeeld op zaterdagavond. Bij een thuiswedstrijd zat het altijd vol met ongeveer 350 toeschouwers. De uitwedstrijden worden wekelijks bezocht met een touringcar vol met 55-60 leden. Supporters reizen het hele land door om hun team aan te moedigen.

In de jaren ’90 telt de vereniging maar liefst 240 leden met 19 teams die competitief spelen. Er wordt gespeeld op drie velden tegelijk. Het is altijd een heel gepuzzel om iedereen in de zalen kwijt te kunnen en te laten spelen. Op dit moment spelen zo’n 120 leden bij de vereniging, waarbij het plannen en organiseren van de trainingen en wedstrijden al een heel gepuzzel is. Naast sporthal Heerenmäten moeten we hiervoor ook uitwijken naar andere locaties (sporthal van Schilderspoort en Landeweer). De thuisbasis van de Basketiers ’71 is altijd sporthal Heerenmäten geweest. Vanwege het aantrekken van sponsoren is de naamgeving nog wel eens, ook statutair, gewijzigd in bijvoorbeeld Pelikan Basketiers ’71 en Docshop.

Waar wij voor staan……….

Als vereniging staan wij voor sportiviteit, plezier en gezelligheid. We wensen dat al onze leden toe. We willen toegankelijk zijn voor iedereen die interesse heeft voor de basketbalsport. Wij zullen er alles aan blijven doen om te zorgen dat onze mooie sport, basketbal, zal blijven gaan voor deze uitgangspunten. Als u daaraan wilt bijdragen bent u uiteraard van harte welkom bij onze vereniging!