Valse start D1.

ZEVENAAR – Basketiers’71 begon het seizoen zaterdag met een bescheiden nederlaag.Geen verrassing gezien de aanloop van de Zevenaarse basketbalsters naar het duel. Door Jaap Rademaker

Coach Robbert de Ligt van Basketiers’71 had er vooraf al een beetje zwaar hoofd in. Zijn Zevenaarse team moest zaterdagavond in geschonden staat beginnen aan de start van de competitie. Met één basketbalster die moest werken, één die net Out of Afrika was, een zieke aanwinst en een geblesseerde speelster, zag de trainer de bui al een beetje hangen. Uitsmijters uit Almelo vertrok inderdaad met de zege (60-48) uit sporthal Heerenmäten. Maar daar moesten de gasten harder voor werken dan aanvankelijk gedacht. “We hebben dit seizoen een selectie van tien speelsters”, vertelt de coach van de in de hoofdklasse van het rayon Oost uitkomende ploeg. “Dat is wat aan de krappe kant.”

Zeker wanneer niet iedereen er is. Gelukkig voor De Ligt was Nadya Schaapveld-Kihel toch bijtijds terug van het werk. De routinier die het grootste deel van het vorig seizoen vanwege een zwangerschap absent was, is belangrijk met haar ervaring voor de ploeg. Dat geldt ook voor Marlous van den Bosch die vorig jaar vanwege een blessure nauwelijks aan spelen toekwam. “Marlous is echter net terug van een lange reis door Afrika en traint pas net weer mee”, verklaart De Ligt.

De coach miste Elise van Casteren met een blessure. En nieuwe aanwinst Wendelien Planten is ziek. “En dat is jammer want zij is een echte versterking. Het is een speelster die ervaring heeft in de eredivisie en iemand die we goed kunnen gebruiken.” De aanloop van de competitie gaat dus niet van een leien dakje. De Ligt wil dan ook na de eerste wedstrijd – en nederlaag – geen uitspraken doen waar zijn ploeg gaat eindigen. “Beter dan vorig jaar, willen we. Wat niet zo moeilijk is, want toen bleven we er net in”, weet de coach. Een plaats in de middenmoot is iets waar hij stiekem op hoopt. “Maar dan moet iedereeen wel fit blijven. Nu zijn we nog niet compleet, over een paar weken als iedereen weer fit is, kunnen we echt gaan kijken hoe we er voor staan.” Dat viel zaterdag eigenlijk reuze mee tegen een fysiek sterke, uitgebreide en uitgekookte selectie uit Twente. Basketiers bleef tot diep in de derde periode bij voordat Uitsmijters een gat sloeg. Dat gebeurde in een minuut waarin de arbitrale leiding wat warrig floot en het een en ander over het hoofd zag. Uitsmijters ging er slimmer mee om dan Basketiers.

Het verschil zat hem in Zevenaar vooral in het scoren. Uitsmijters legde bijna alles succesvol in het mandje. Bij Basketiers viel het op hoeveel kansen er niet gemaakt werden. Tien vrije worpen gingen naast. In de eerste periode was Suzanne Alberts nog in vorm met prachtige scores, maar na haar bijdrage konden de ploeggenotes haar prestatie niet evenaren. De Ligt: “Ik heb mijn team na afloop complimenten gemaakt, want ze hebben alles gegeven wat ze hadden. Alleen jammer dat het scoren niet zo goed liep vandaag.”

Facebook comments:

comments

Geef een reactie